A kendermag nagyjából 30 százaléka növényi olajat tartalmaz: linolénsavban és alfa-linolénsavban, vagyis omega-6-ban és omega-3-ban nagyon gazdag. A kendermag emellett jó minőségű növényi fehérjét is magas arányban tartalmaz (jóval többet, mint a népszerű chiamag vagy lenmag), így azoknak is jó választás lehet, akik szeretnék kiváltani az étrendjükben az állati eredetű fehérjéket.
A kendermagban E-vitamint, B-vitaminokat, kalciumot, rezet, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot és cinket is találhatunk.
Magas rosttartalma igen jót tesz az emésztésünknek: a rostok részben kiegyensúlyozóan hatnak a vércukorszintre, részben pedig segítik a megfelelő állagú és mennyiségű széklet "előállítását", vagyis azt, hogy salakanyagok könnyebben távozhassanak a szervezetünkből. Aki nem bírja, vagy már unja a lenmag-, és útifűmaghéj-kúrát, az nyugodt szívvel lecserélheti hántolt kendermagra.
A kendermag fogyasztása (a benne található egészséges zsíroknak köszönhetően) csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikóját is. Állatkísérletekből például kiderült, hogy a kendermag vagy a kendermagolaj csökkentheti a túl magas vérnyomást, a vérrögök kialakulásának rizikóját, és segítheti a szívroham utáni felépülést is.
A kendermagban fellelhető fehérje a legmagasabb szinten hasznosítható növényi fehérjék közé tartozik. A kendermag fehérjéje rendkívül könnyen felszívódik, így nagymértékben hozzájárulhat az egészséges immunrendszer fenntartásához. Fehérjében olyannyira gazdag, hogy vetekszik a szójával, de vele szemben még emészthetőbb is.
Ugyancsak gazdag omega-3 és omega-6 zsírsavakban is. Nagyon jótékony hatással van a szervezetre: tisztítja beleket, csökkenti a székrekedést, esszenciális zsírsavai segítségével oxigén juttat a sejteknek, védi a szívet, gyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti az ízületi fájdalmakat és gyulladásokat. Emellett segít a bőr, a haj és a köröm egészségének megőrzésében.
A kendermagból magas tápértékű olaj sajtolható ki. Ez az olaj tartalmazza az immunrendszer számára fontos gamma-linolénsavat is (GLA). Növeli a prostaglandin képződését és segíti a gyulladások kezelését. A menstruáció előtt fellépő fájdalmak, ízületi gyulladások és a cukorbetegség-eredetű idegbántalmak enyhítése is kiváló.
A kendermagolaj viszonylag magas omega-3 zsírsav tartalommal rendelkezik, aminek szerepe van a koleszterin anyagcserében, megelőzi a vérrögképződést, ahogy meggátolja a vérlemezkék leragadását is.